Algemene Periodieke Keuring

Algemene Periodieke Keuring

De Algemene Periodieke Keuring, kortweg APK genoemd, is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van gemotoriseerde voertuigen in Nederland goed genoeg blijft om de weg op te kunnen.

In het verleden kwam het immers wel eens voor dat er complete wrakken van de weg werden gehaald, omdat er een gevaar ontstond voor de overigens weggebruikers.

In de gratis kenteken check is ook deze APK opgenomen, zodat je altijd kunt zien of het voertuig dat je wilt kopen beschikt over een geldige APK. In de kentekencheck staat de datum vermeld wanneer deze APK vernieuwd moet worden.

Bij afgekeurde voertuigen kun je dus zien dat de APK verlopen is.

Dat is om te voorkomen dat afgekeurde of niet goed gekeurde voertuigen toch verkocht kunnen worden en de openbare weg op kunnen.

De Algemene Periodieke Keuring is dus verplicht, maar er zijn meer redenen waarom de APK een goed iets is.

Zo wordt bij iedere keuring bijvoorbeeld de tellerstand geregistreerd. Manipulatie kan dan ook haast niet meer, althans dit valt altijd op als er gerommeld is met de tellerstand van de kilometerteller.

Daarnaast worden voor het schadeverleden ook zaken als afgekeurde onderdelen en vervangen onderdelen geregistreerd.

De APK heeft dus meer invloed dan alleen het voorkomen dat er niet rijvaardige voertuigen de weg op kunnen, maar ook met een stukje preventie en nog meer.

Zo kun je van een tweedehands auto die je wilt kopen het schadeverleden opvragen tegen betaling, om zo na te gaan of alles in orde is.

Doe dus altijd een kenteken check, en vraag eventueel ook het schadeverleden en een kilometerstandcheck op. Zo kun je voorkomen dat er toch iets mis is met die prachtige auto die er van buiten zo puntgaaf uitziet.

Maar misschien van binnen toch niet zo goed als dat het er in eerste instantie uitziet.