APK checken is belangrijk

APK checken

Wat is de APK check?

De Algemene Periodieke Keuring, kor

APK checker is belangrijk
Check altijd eerst de APK van de auto die je belangstelling heeft

tweg APK genoemd, is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van gemotoriseerde voertuigen in Nederland goed genoeg blijft om de weg op te kunnen. Waarom een APK check?  In het verleden kwam het immers wel eens voor dat er complete wrakken van de weg werden gehaald, omdat er een gevaar ontstond voor de overigens weggebruikers. Zonder APK mag je niet de weg op en riskeer je een flinke boete.

Met je eigen auto weet je natuurlijk wanneer er een APK nodig is. Je wordt van te voren eraan herinnerd.

Wanneer APK?

Benzineauto’s en elektrische auto’s  na 1 januari 2005 krijgen hun 1e APK als de auto 4 jaar oud is, daarna na 6 jaar en 8 jaar, vervolgens dient er jaarlijks een APK plaats te vinden.

Bij dieselauto’s en auto’s die op gas rijden is er een ander ritme voor de APK: voor de 1e keer na 3 jaar, vervolgens dient er elk jaar een APK  te gebeuren. Deze regeling geldt ook voor benzineauto’s voor 1 januari 2005, maar die niet ouder dan 30 jaar zijn.

APK checken bij occasion

De Algemene Periodieke Keuring is dus verplicht, maar er zijn meer redenen waarom de APK een goed iets is. Als je op zoek bent naar een occasion, wil je natuurlijk dat de informatie die beschikbaar is, klopt. De APK informatie geeft betrouwbare en objectieve informatie waarmee je als koper veel sterker in je schoenen staat.


Schadeverleden controleren

Je kunt op basis van kenteken zoeken op APK en de geschiedenis. Daarmee ontvang je nuttige informatie zoals: Wat is de vervaldatum van de APK? Wanneer was de eerste toelating? Wanneer was de laatste tenaamstelling en wanneer de 1e afgifte in Nederland.
Daarnaast ontvang je belangrijke informatie over de verschillende APK-rapporten staan:
De resultaten van de APK, en ook eventuele type afkeurpunten, de afkeurdata indien aanwezig.

Bij het checken van de APK zie je meteen of het voertuig waar je naar belangstelling voor hebt, beschikt over een geldige APK. Daarnaast staat ook de datum van de volgende APK vermeld.

Bij afgekeurde voertuigen kun je dus zien dat de APK verlopen is. Dat is om te voorkomen dat afgekeurde of niet goed gekeurde voertuigen toch verkocht kunnen worden en de openbare weg op kunnen.

APK checker gebruiken voor de  kilometerstand / Is er met de teller gerommeld?

Soms is de informatie te mooi om waar te zijn. Maar hoe kom je er nu achter of de kilometerstand van de auto die aangeboden wordt, ook klopt? Bij iedere keuring wordt ook de tellerstand geregistreerd. Manipulatie kan dan ook haast niet meer, althans dit valt altijd op als er gerommeld is met de tellerstand van de kilometerteller. Kijk naar de verschillende rapporten en kijk of het verloop van de kilometerstand logisch verklaarbaar is of niet.

Daarnaast worden voor het schadeverleden ook zaken als afgekeurde onderdelen en vervangen onderdelen geregistreerd. De APK heeft dus meer invloed dan alleen het voorkomen dat er niet rijvaardige voertuigen de weg op kunnen, maar ook met een stukje preventie en nog meer. Zo kun je van een tweedehands auto die je wilt kopen het schadeverleden opvragen tegen betaling, om zo na te gaan of alles in orde is.

Zo gezien is het checken van de APK een voordelige manier om te voorkomen dat je straks met een miskoop te maken hebt die je duizenden euro’s kan kosten.

Doe dus altijd een kenteken check, en vraag eventueel ook het schadeverleden en een kilometerstandcheck op. Zo kun je voorkomen dat er toch iets mis is met die prachtige auto die er van buiten zo puntgaaf uitziet. Maar die misschien van binnen toch niet zo goed als dat het er in eerste instantie uitziet. Je zult niet de eerste zijn! En helaas ook niet de laatste. Wees wijs en check de APK van te voren.


Controleer met de RDW kentekencheck het schadeverleden van uw auto