Auto verkopen: Hoe werkt dat?

Auto verkopen met handige tipsZit je eraan te denken om jouw auto te verkopen? Dan zijn er vast een aantal vragen die bij je komen opborrelen. Waar je allemaal rekening mee moet houden bij het verkopen van jouw auto, zetten we hieronder voor je op een rij. 

1. Bepaal de waarde van jouw auto

Voordat jij jouw auto te koop zet, wil je natuurlijk weten wat je ervoor kan krijgen. Pak daarom je kenteken erbij en doe de kentekencheck. Op basis van deze gegevens kun je de waarde van jouw auto bepalen. De waarde is afhankelijk van een aantal zaken: denk bijvoorbeeld aan hoeveel kilometer de auto heeft gereden en hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Ook eventuele schade, de hoeveelheid van de wegenbelasting en de apk-keuring kun je tijdens de waardebepaling allemaal meenemen. 

2. Maak de auto verkoopklaar

Wanneer je de waarde hebt bepaald kun je de auto op internet zetten. Maak een paar mooie foto’s van de auto en schrijf een pakkende advertentie, zodat jouw auto binnen no time is verkocht. Wil er binnenkort al iemand een proefrit komen maken? Dan is het belangrijk om jouw auto verkoopklaar te maken. Hiermee is de kans groter dat de verkoop doorgaat. Denk bijvoorbeeld aan het poetsen van de auto van zowel de binnen- als de buitenkant en het bijvullen van de vloeistoffen. 

3. Autoverzekering opzeggen en zo nodig opnieuw afsluiten

Is jouw auto verkocht? Dat is fijn! Wel moet je jouw autoverzekering opzeggen. Het is belangrijk dat de nieuwe eigenaar het vrijwaringsbewijs aan jou geeft: hiermee kun jij jouw autoverzekering direct stopzetten. Het kentekenbewijs wordt vervolgens naar de nieuwe eigenaar opgestuurd. 

Wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten, omdat jouw oude wagen heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe bolide? Ga dan op zoek naar een vergelijkingssite die verschillende autoverzekeraars met elkaar vergelijkt. Vergelijk autoverzekeringen op basis van bijvoorbeeld de premie en dekkingen. Zo zit er een groot verschil tussen WA, WA beperkt casco of all risk. WA is verplicht, maar misschien heb je een spiksplinternieuwe auto en is WA te beperkt. In dat geval kun je beter kiezen voor all risk. Heb je een geschikte autoverzekering gevonden? Dan kun je deze al met een klik op de knop afsluiten, zodat je nooit onverzekerd de weg op gaat.

Kentekenbewijs kwijt: wat nu?

Heb je je kentekenbewijs verloren? Zonder kentekenbewijs kun je helaas niet jouw auto verkopen. Het is belangrijk om jouw kentekenbewijs opnieuw aan te vragen bij het RDW. Wel moet je rekening houden met bijkomende kosten.