Bereken de dagwaarde van je auto en motor

Dagwaarde auto, caravan en motor berekenen

Wat is de dagwaarde van je huidige auto caravan en motor?

Waarom zou je de dagwaarde van je huidige voertuig willen weten?

  1. Je staat sterker in de onderhandelingen als je een goed beeld hebt van de werkelijke waarde van je auto, caravan en motor.
  2. Het geeft je meer inzicht in de reële waarde van je huidige bolide.
  3. Het helpt je hoe je je voertuig wilt verzekeren (op basis van dagwaarde of nieuwwaarde)

ad 1 en 2 Dagwaarde van je auto, caravan en motor met oog op de aanschaf van een nieuwe auto, caravan en motor

Je hebt de auto, caravan of motor van je dromen gevonden. Dan wil je voordat je gaat onderhandelen over de prijs weten wat de reële dagwaarde van je auto, caravan of motor is. Wat houdt deze dagwaarde of vervangingswaarde in?

De dagwaarde betekent: de waarde van vandaag. Het is de vervangingswaarde van je auto of motor op dit moment. Die kan anders zijn dan de waarde van morgen of van gisteren. Het is een begrip dat vooral uit de verzekeringswereld komt,  als er sprake is van een (kleinere of grotere) schade aan het voertuig. De verzekeraar kijkt dan wat de waarde van de auto, caravan of motor was voor de schade of het ongeluk. Dit gebeurt vaak aan de hand van de dagwaardelijst van de ANWB.

We spreken hier over de (vervangings)waarde van de auto. Dat geldt natuurlijk ook voor alle andere voertuigen zoals caravans en motoren. Deze waardering moeten we gaan niet verwarren met de verkoopwaarde en de inkoopwaarde van een voertuig

Want verkoop je je auto aan een handelaar, dan zal de prijs vaak lager liggen dan de echte waarde van de auto. De handelaar wil immers het voertuig weer door verkopen en er zelf ook iets aan verdienen. Dit is overigens ook weer iets anders dan de inruilwaarde, dus de prijs die je krijgt als je ook een andere auto terugkoopt. De winst ligt dan opgesloten in de prijs die je betaalt voor de nieuwe auto.

In welke situatie je ook bent bij de aankoop van een nieuwe auto, motor of caravan, je wilt gewoon zekerheid over de indicatie van de huidige waarde van je voertuig. Zo voorkom je dat je niet teveel betaalt omdat je te weinig ontving voor je huidige motor, auto en caravan.

ad 3) Dagwaarde auto, caravan en motor willen weten met oog op de verzekering

Weten wat de dagwaarde van je huidige voertuig is, helpt je ook met oog op hoe je het wilt laten verzekeren: Doe je dat op basis van de nieuwwaarde, of op basis van de huidige dagwaarde. Ook al heb je een verzekering lopen, dan kan het na een aantal jaren lonend zijn om te kijken of je nog steeds allrisk wilt verzekeren of dat het nu beter is om te verzekeren op basis van WA+ casco.

Bovengenoemde verschillende situaties geven aan dat je geholpen wordt om te weten wat een reële dagwaarde voor je huidige auto, caravan en motor is. Maar hoe en waar doe je dat?

Dagwaarde auto, caravan en motor berekenen of laten uitrekenen

De meesten van ons horen niet bij de experts op het gebied van auto’s en motors sta je op flinke achterstand in een koop- en verkoopproces. Handige verkooppraatjes leiden niet zelden tot het gevoel dat er te veel is betaald en dat laatste heeft vaak te maken met een te lage inruilprijs voor de eigen auto of motor.

Het is altijd verstandig om meerdere professionele  partijen erbij te betrekken. Je kunt natuurlijk bij meerdere garages natrekken wat de auto bij inruil zou opleveren, handiger en objectiever is het om zelf tegen geringe vergoeding een indicatie van de dagwaarde te krijgen. Daarom kun je het beste de dagwaarde laten uitrekenen door hen , zodat je niet teveel betaalt, of te weinig krijgt bij verkoop.

Gespecialiseerde partijen zoals de dagwaardecontrole van Kentekencheck.nl geven je hierin meer inzicht in de actuele marktprijs, ook al kun je hier geen rechten aan ontlenen, het helpt je wel.