Dagwaarde Auto

Dagwaarde Auto

De dagwaarde auto is één van die vele onduidelijke begrippen die je tegen kunt komen als het gaat om de waarde van een auto of ieder ander voertuig.

De dagwaarde wil eigenlijk zeggen, de waarde van vandaag. Die kan anders zijn dan de waarde van morgen of van gisteren. Het is een begrip dan voornamelijk uit de verzekeringswereld komt. En dan met name als er sprake is van een schade of total loss. De verzekeraar kijkt dan, bijvoorbeeld aan de hand van de dagwaardelijst van de ANWB, wat de waarde van het voertuig was voor de schade of het ongeluk. Dat kun je immers vaak nadien niet meer zien.

Eigenlijk kun je stellen dat we hier gewoon praten over de waarde van de auto, en dat is natuurlijk ook van toepassing bij alle andere soorten voertuigen.

Niet te verwarren overigens met de verkoopwaarde en de inkoopwaarde. Verkoop je een auto aan een handelaar, zal de prijs vaak lager liggen dan de echte waarde van de auto. De handelaar wil immers het voertuig weer door verkopen en er zelf ook iets aan verdienen. Dit is overigens ook weer iets anders dan de inruilwaarde, dus de prijs die je krijgt als je ook een andere auto terugkoopt.

Een beetje verwarrend is dat wel. Als je een auto verkoopt wil je gewoon weten wat je er voor kunt vragen, en als je een tweedehands auto wilt kopen wil je niet teveel betalen.

Daarom kun je het beste de waarde laten bepalen, zodat je niet teveel betaald, of te weinig krijgt bij verkoop.

Bij de aanvullende kenteken check kun je deze waarde laten bepalen. Je krijgt dan een overzicht wat de auto vandaag waard is. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat dit de waarde is die je ervoor moet betalen. Want die prijs zal toch nog iets hoger liggen, maar het is een goede richtlijn.