RDW Kenteken Check

RDW Kenteken Check

De RDW Kenteken check maakt het voor iedereen mogelijk om gratis gegevens te zoeken op basis van een kenteken. Dat wil zeggen de gegevens van het bijbehorende voertuig, dus een auto, een motor, een vrachtwagen, of de gegevens van ieder willekeurig voertuig dat op kenteken staat.

Dat is eigenlijk waarom deze check wel de RDW kenteken check genoemd wordt. Het is namelijk de RDW, of de Rijksdienst voor het Wegverkeer die zorgt voor de uitgifte van de kentekenseries, en veel bijbehorende gegevens van het betreffende voertuig in haar computersysteem registreert.

Als je al eens eerder een tweedehands auto of een ander tweedehands voertuig hebt gekocht, zal misschien de term kenteken check je wel bekend voorkomen. Want via deze gratis mogelijkheid kun je meer gegevens van het betreffende voertuig te zien krijgen.

Denk dan bijvoorbeeld aan motorvermogen, aantal zitplaatsen van de auto, de kleur, of het aantal deuren. Ook kun je op deze manier zien wanneer de verplichte APK gaat vervallen of misschien al vervallen is, en kun je bekijken of het voertuig wel verzekerd is.

Alle gegevens die je met behulp van de gratis RDW check kunt bekijken, zijn gegevens die bij het betreffende voertuig behoren.

Wat je vanzelfsprekend niet te zien krijgt zijn de gegevens die behoren bij de eigenaar, de zogenoemde voertuighouder. Adres, naam, en dergelijke van deze persoon krijg je nooit te zien, want dat valt ook in Nederland onder de privacywetgeving.

Doe de gratis RDW kenteken Check

De kenteken check is natuurlijk vooral erg handig als je een andere tweedehands auto wilt kopen, maar eerst wilt bekijken of alles wel in orde is met de auto. Want dit kun je natuurlijk aan de verkoper vragen, maar of dat de juiste methode is, kun je je natuurlijk afvragen.

Vul het kenteken in, bijvoorbeeld hier rechts op het scherm, en druk op Check.

Ons systeem maakt nu verbinding met de database met voertuiginformatie, en zal de voertuiggegevens overzichtelijk op het scherm tonen. Wat dit kost? Helemaal niets, want het opvragen van de basisinformatie van de RDW met behulp van deze kenteken check is geheel gratis, en je kunt het voor een onbeperkt aantal voertuigen doen.

Maar, we hebben het over de basisinformatie. De RDW check kan ook worden uitgebreid, en dat is niet gratis maar varieert tussen een paar Euro en een paar tientjes, afhankelijk van datgene dat je wilt opvragen.

Zo kun je extra opvragen

  • De waarde van ieder voertuig
  • Klopt de tellerstand wel?
  • Het aantal vorige eigenaren
  • Het schadeverleden van het voertuig

Allemaal belangrijke informatie die kan bepalen of je de tweedehands auto gaat kopen of misschien juist niet.

Neem nu de tellerstand, die bij ieder APK bijvoorbeeld in het systeem van de RDW wordt opgeslagen. Klopt de stand van de kilometerstand niet met de tellerstand uit de voertuiginformatie, dan kan het zijn dat de kilometerstand is gemanipuleerd.

Veel vorige eigenaren kan bovendien betekenen dat er niet mis is met het voertuig. Het schadeverleden kan bovendien duidelijk maken welke schades er zijn geweest.

Om nog maar te zwijgen over de waarde van de auto. Want vraagt de verkoper er niet veel te veel voor?

Met behulp van de basisinformatie uit de gratis kenteken check kun je al behoorlijk wijzer worden, met de gegevens die je uit de aanvullende checks kunt krijgen weet je zeker of de tweedehands auto of een ander voertuig geschikt zou zijn om te kopen. Dat is die paar euro immers wel waard, als je daarmee een miskoopt kunt voorkomen.