Autoverleden

Schadeverleden

Autoverleden opvragen om te kunnen bekijken wat er in het verleden gebeurt is met het betreffende voertuig. Deze extra service kun je trouwens ook opvragen voor een motor en dergelijke.

Bij iedere kleine en grote beurt, en ook bij iedere algemene periodieke keuring, worden vervangen onderdelen geregistreerd. Als er aan het betreffende voertuig een andere reparatie gedaan wordt, buiten beurten en de APK, worden de vervangen onderdelen ook geregistreerd.

Via een extra stukje van de kenteken check, je ziet dan bij de kenteken check staan dat je het autoverleden kunt opvragen. Let wel dit is niet standaard bij de gratis kenteken check maar is een extra en betaalde service. Voor een klein bedrag, en dat is dan ook daadwerkelijk maar 10 euro, krijg je het gehele schaderapport dat voor deze auto beschikbaar is.

Dat kan natuurlijk een kort rapport zijn, als er wel tijdens keuringen en dergelijke wat onderdelen vervangen zijn, maar geen schades geweest zijn aan het voertuig. Het kan echter ook zijn dat er wel veel gerepareerd is, en dus ook één of meerdere schades geweest zijn. Vanzelfsprekend ook weer afhankelijk van het type schades, maar ook dat kun je heel makkelijk aan dit soort rapporten bekijken.

Het is handig om dit schaderapport toch op te vragen, zeker bij een wat oudere 2e hands auto. Want stel je eens voor dat je dit niet doet terwijl er wel degelijk ergere schades aan het voertuig zijn geweest. Dit soort schades kunnen immers de rijden met dit voertuig toch wel beïnvloeden.

Wees dus zeker dat alles in orde is bij de auto die je wilt gaan kopen, en vraag voor alle zekerheid ook het schadeverleden op.

Overigens kun je voor een paar euro meer ook de kilometerstand laten controleren, het aantal vorige eigenaren kunnen laten controleren, en om helemaal zeker te zijn dat het een goede koop is kun je bovendien de waarde van de auto laten controleren.

Deze extra checks kosten weliswaar geld, 26 Euro voor de gehele check, maar zijn het geld meer dan waard. Als er niets mis is met de extra kenteken check kun je met een gerust hart het voertuig kopen en is het slechts een klein bedrag dat het gekost heeft, en als er wel wat mis is ben je blij dat je de extra check hebt laten uitvoeren en de auto niet hebt gekocht.